Column van de maand mei

SMART

 

Ik moet u dringend waarschuwen.

Ik moet u waarschuwen voor de duivel.

Nee, stil maar, ik heb me niet bekeerd tot een ouderwetse vorm van christendom dat achter elke boomstronk de satan zag.

Het is veel erger: de duivel zit tegenwoordig in elke smartphone!

U kent ze toch wel: die slimme mobieltjes, waar je van alles en nog wat mee kunt? Telefoneren. Foto’s maken. Sms’en. Internetten. Noem maar op…

Handig, denkt u.

Maar pas op: het is alsof de duvel ermee speelt!

 

Mijn waarschuwing geldt met name echtparen.

Ik was onlangs in een museumrestaurant. Een middagje alleen op stap. Halverwege, tussen de kunstwerken door: een cappuccino.

Enfin, ik zit daar rustig wat te genieten en ik zie, even verderop, een echtpaar plaatsnemen aan een tafeltje. Op een dienblad: twee heerlijke schotels. Lekker! Gezellig!

Wat gebeurt: goed en wel hebben beide echtelieden plaatsgenomen of de smartphone van mevrouw begint te rinkelen. Vrouwlief neemt op, vrouwlief stáát op, vrouwlief verwijdert zich in de richting van de toiletten en om een lang verhaal kort te maken: ik mocht behalve mijn cappuccino ook het genoegen smaken gedurende een lang kwartier toe te zien hoe mijnheer in zijn eentje zijn overheerlijke schotel verorberde. In volstrekte allenigheid. Dat laatste woord staat niet in Van Dale, maar ik heb zo gauw geen beter woord paraat om mee aan te duiden wat ik bedoel.

Allenig. Dankzij zo’n smartphone.

Opeens begreep ik weer waarom ik nog steeds zo’n ding niet hebben wil…

 

Een smartphone. Knappe techniek! Smart is Engels en betekent: slim.

Maar hoe slim is het om langzaam maar zeker naar een echtscheiding toe te werken dankzij zo’n ‘slimme’ telefoon?

Als ik me niet vergis betekent in dit geval smart gewoon wat het in het Hollands zeggen wil: smart. Verdriet. Eenzaamheid.

Zeker, u hebt volkomen gelijk: zo’n apparaat kan je ook een heleboel plezier bezorgen. Foto’s van vakanties en kleinkinderen, berichtjes met uitnodigingen voor bruiloften en partijen, internetverbindingen met kerkdiensten die je graag volgt – een eindeloze rij mogelijkheden!

Maar toch…

Heel vaak is smart niet slim. Heel vaak betekent smart gewoon: smart.

 

In alle ernst: hoeveel relaties zouden er in al niet tot stand zijn gekomen dankzij de smartphone? Mooi! Maar ik vrees dat er nog veel meer relaties inmiddels zijn beëindigd door diezelfde uitvinding. En waarom? Tekort aan aandacht. Onderbroken maaltijden. Tweemaal allenigheid.

 

U zult mij niet zo gemakkelijk horen praten over wat God allemaal wil. Maar één ding staat vast: onze Schepper wil niet dat we elkaar onnodig alleen laten.

Over Jezus lees je (ik citeer die oude Statenvertaling) dat Hij een ‘vraat en wijnzuiper’ werd genoemd. Zoveel tijd nam Hij met zijn vrienden voor een lekkere schotel en een goed glas! En wij zouden dan door zo’n smartphone een breuk in onze relaties riskeren?

 

Ik heb een voorstel. Voorafgaande aan elke maaltijd vragen we ons voortaan even af: betekent smart nu werkelijk slim of betekent het eigenlijk oliedom?

 

Zo, ik heb mijn zegje over de duvel gedaan. U bent gewaarschuwd…

 

André F. Troost